Хасідський Дюшан

Відеоарт та відео інсталяції

Хасідський Дюшан

Юрій Ле́йдерман народився в ти́сяча дев’ятсот шістдеся́т тре́тьому році в Одесі. Один з самих відомих у світі одеських митців сучасності. Після завершення школи брав участь в неофіційних художніх виставках в Одесі та Москві, де жив біля десяти років. Учасник групи одеських концептуалістів. Автор або співавтор відомих акцій та перформансів. Виступив одним із засновників художньої групи «Інспекція. Медична герменевтика». Багаторазо́вий учасник всесвітніх мистецьких бієнале. Твори Юрія Ле́йдермана представлені в найбільших музеях світу та займають важливе місце в історії сучасного світового мистецтва. З початку нового тисячоліття працює над кі́но-проектом «Бірмінгемський орнамент», деякі фільми з проєкту отримали преміїї престижних кінофестевалей. Останнім часом звертається до живопису, близькому до експресіонізму. Живе в Берліні.

Відео Ле́йдермана «Хасідський Дюшан» починáється з кáдрів лісово́ї поляни. На задньому плáні кі́лька дерев. На передньому плáні, спрáва – одне велике. Рáптом із-за цього дерева з’являється людина, вдягнена в костюм ведме́дя. Ми чу́ємо ритмічну та радісну єврейську пíсню. Ведмідь пританцьóвуючи, у тáкт викида́є по черзі прáву або лíву нóги, нахиляється у різні стóрони та пробігає вперед або назад кі́лька крокíв. У руках, точніше в ла́пах, він тримáє дві книги, які присвя́чені відомому художнику Марселю Дюшáну, який створив у двадцятому столíтті художні твори, які вважаються початком сучасного всесвітнього мистецтва. Саме вони й зобрáжені на сторінка́х цих книг. Потанцювáвши трохи більше хвилини, ведмі́дь відступає назад за дерево.

Цей твір – символічна зустріч символов різних культурних елементів особистості Ле́йдермана. Перший елемент — єврéйське похóдження , представлене мелóдією. Дру́гий елемент – костю́м ведмéдя, символізує життя митця у Москвí. Та третій елемент – сучасне мистецтво, символом якого є книги́ про Марселя Дюшáна.

Цей твір- розмова про розвиток особистості, де кожен елемент має значення. Це нагадування про те, що життя — це постійний діало́г між тим, що ми знаємо, і тим, що залишається прихо́ваним. Чим різноманітніші її фрагменти тим, при зовнішній простоті, вона складні́ша і потребує уважного вивчення та розуміння. Найкращим посередником у пізнанні особистості є мистецтво.