Пече́ра

Фотодокументація акціонізму

Пече́ра

Володимир Наумець – відомий одеський художник та письменник, маляр, автор відео-арт творів, перформансів та акцій, один з перших в Україні почав використовувати в своїх інсталяціях фігури з неонових ламп, що світяться. Народився у Львові. в ти́сяча дев’ятсо́т сорок п’ятому році. Незабаром його сім’я переїхала до Одеси, де він закінчив Одеське художнє училище. Потім вчився в Московському вищому художньо-промисловому училищі. Співпрацював з групами неофіційних митців Одеси та Москви. Будучи глибоко релігійною людиною, приділяє особливу увагу духовності в сучасному мистецтві. Його твори знаходяться в музеях і приватних зібраннях різних країн. Він живе і працює в Кельні, Німеччина.

Володимир Наумець один з перших почав проводити в Одесі мистецькі акції. На початку вісімдесятих він здійснив на одеському узбережжі акцію “Пече́ра”. У ній худо́жник ставить саморо́бний хрест узбере́жжям біля урвища. Потім кладе хрест на спину і піднімається з ним по камінням до печери, вхід до якої видно далеко вгорі урвища. У фіналі акції художник залази́ть у печеру, залишає хрест біля входу до неї, закриваючи вихід з печери. Тоді художник, перебуваючи всередині печери, дивиться на світ через хрест. Для Володимира Наумця, глибоко віруючої людини, це є ще однією ілюстрацією його світогляду і готовності дотримуватися цього завжди.

Акція – філосо́фське ви́словлювання про приро́ду людсько́го існува́ння та взаємоді́ю з реа́льністю. Шлях, яким ру́хається худо́жник, можна розгляда́ти як мета́фору життє́вого шляху́, на якому́ ко́жен із нас змуше́ний роби́ти ви́бір і нести́ відповіда́льність за свої́ дії. Це той мо́мент, коли́ люди́на змуше́на вирі́шувати, чи зали́шитися в зо́ні ко́мфорту, чи зро́бити кро́к в інший духовний світ. Найбільш очевидна асоціація шляху Наумця з хрестом на спині вгору по камінням – це шлях Христа на Голгофу. Але, на відміну від Голгофи, Печера надає можливість подивитися на світ через хрест, що дуже важливо для Володимира. Пече́ра стає місцем, де відбу́вається очищення думок та внутрішнього світу людини, коли́ вона зверта́ється до се́бе, ставить собі запитання, намагається на них відповісти та перевірити свою віру