Кораблик

Фотодокументація акціонізму

Кораблик

Гурт «Загальний стан» створено молодими художниками Bondero (Вадимом Бондаренком), Ігорем Гусєвим та Юлією Депешмод на початку дев’яностих. Об’єднання проіснувало лише кілька років, але встигло своїми акціями увійти до історії сучасного мистецтва Одеси. Незабаром Ігор Гусєв та Вадим Бондаренко стали відомі не лише діяльністю у складі групи, а й своїми індивідуальними проєктами. Ігор Гусєв крім того зайнявся кураторською діяльністю організувавши андеграундну галерею Норма та рух Арт-Рейдерів, та зараз є одним із найвідоміших українських художників.

А́кція «Кораблик» була проведена групою ти́сяча дев’ятсо́т дев’яно́сто тре́тього ро́ку біля фонтану Центрального міського саду Одеси. На початку, два́ хлопці та ді́вчина урочи́сто вино́сять вели́ку карти́ну розмі́ром з люди́ну. Вони встановлюють картину на доріжці саду на тлі невеликих натюрмортів, які пропонуються для продажу різними художниками. На ці́й карти́ні зобра́жено знамени́тий корабель бронено́сець “Потьо́мкін”. Пі́сля цьо́го Вадим та Ігор вирізають полотно картини та ділять його навпіл. Ді́вчина три́має підра́мник, на яко́му була карти́на. Підрамник на честь важливої події прикрашений декоративними квітами. Хлопці склада́ють зі снятого полотна два досить великих кора́блика, поді́бних до тих, які зазви́чай ро́блять з па́перу ді́ти. Художники обережно піднімають свої кораблики і дуже урочисто підносять їх ближче до фонтану. У цей час фонтан був відключений і його велика кругла чаша була простим басейном. Також урочисто та обережно хлопці пускають кораблики плавати у басейні. У цей час фонтан включають і дитячі кораблики, серед потужних струменів виглядають дуже гарно, а хлопці стоять і гордо дивляться на це.

Групою “Загальний стан” проведено дві акції, присвячені історії легендарного «Потьомкіна» та впливу її на сучасність. Історію цього корабля вони оцінюють досить пафосно – не дарма його зображення оздоблено квітами. Але створюючи з картини з броненосцем дитячі човники, – художники, мабуть, намагаються дати нове мирне життя військовому судну. Ця́ а́кція також висві́тлює проце́с трансформа́ції тво́ру мисте́цтва від традиці́йного малюнка до тривимі́рного о́б’єкта. Вона́ показує, що в рука́х творці́в плоска карти́на може перетворитися в щось но́ве й неочікува́не.